Bűntudatod van, amiért nem edzel naponta 2 órát, időnként zsíros ételeket eszel, vagy sokat kávézol? Ne legyen!
Egyes kutatások szerint az alábbi, egészségtelennek tűnő szokások pozitív hatást is gyakorolhatnak a szervezetre.
1. Kávéfogyasztás
A rendszeres kávéfogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat, mint például a cukorbetegség, a rák és a szív- és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentése. Az orvosok azt javasolják, hogy ne igyunk naponta három vagy négy csésze kávénál többet, és napi 400 milligrammban maximalizáljuk a koffeinbevitelt.
2. Tojásevés
Az egészséges táplálkozásról szóló tanácsok gyakran ellentmondásosak, a trendek ugyanis változnak. Ez alól a tojás sem kivétel: most az a nézet dívik, miszerint szükségtelen a fehérjét és a sárgáját különválasztani. A tojás egésze gazdag olyan kulcsfontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban (ilyen például a B12-vitamin és a foszfor), amelyek csak kevés ételben találhatók meg. A tojás fehérjében és zsírban dús eledel, mégsem emeli meg az egészséges emberek koleszterinszintjét.
3. Magas zsírtartalmú ételek
Ajánlások hatására az elmúlt évtizedekben számtalan ember tette le a voksát az alacsony zsírtartalmú étrend mellett: vaj helyett margarint választottak, és mindenből a zsírmentes vagy light változatot keresték. Egy 50 000 nő részvételével készített nyolcéves kutatás kimutatta, hogy az alacsony zsírtartalmú ételek nem csökkentik az emlőrák, a colorectalis daganatok vagy a szívbetegség kockázatát. Az alacsony zsírtartalmú diétát folytató alanyok ráadásul nem is fogytak sokat – ha egyáltalán veszítettek a súlyukból.
Új ajánlások szerint a diófélékből, halból és avokádóból származó egészséges zsírok mérsékelt fogyasztás esetén pozitív hatással bírnak a szervezetre. Tehát nyugodtan építsd be ezeket az étrendedbe, ha eddig nem tetted volna.
4. A social media használata
A gyakori közösségimédia-használatot és a képernyő előtt eltöltött időt korábban egészségre károsnak tartották. Ezt a jelenséget azonban nagyon sok rosszul elvégzett tanulmány kíséri. A bizonyítékok túlnyomó többsége ugyanis azt sugallja, hogy az okostelefonok nem egy az egyben károsak, sőt egyes esetekben még pozitívan is hathatnak. Egy tavalyelőtti, Psychological Science című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a digitális technológia mérsékelt használata nem káros a tizenévesek túlnyomó többségére, sőt a kapcsolattartás és a társak érzelmi támogatása miatt még előnyösnek is bizonyult.
Ajánld ismerőseidnek a Gano Excel Facebook-oldalát – kattints a kedvelés mellett található „követem” gombra, azon belül pedig válaszd ki a „megjelenítés elsőként” opciót. Így mindig első kézből értesülhetsz híreinkről.
5. Értesítések bekapcsolása
A telefonon is beállítható értesítőkről sokan azt mondják, hogy szorongást okoznak, és csökkentik a termelékenységet. Nincs azonban olyan tanulmány, ami arra utalna, hogy a szüneteltetett értesítésektől jobban éreznénk magunkat. Amikor ugyanis a kutatók a szorongás problémáját úgy próbálták megoldani, hogy lenémították az emlékeztetőket, a kísérletben résztvevők magasabb stessz-szintről számoltak be.
Létezik azonban jobb alternatíva. Azok a személyek, akik ebben a tanulmányban adagokban kapták a figyelmeztetéseket, boldogabbnak érezték magukat azoknál a társaiknál, akik valós időben vagy egyáltalán nem kaptak értesítéseket.
6. Egy vagy két pohár bor
Természetesen a túlzásba vitt alkoholizálás káros, a mérsékelt fogyasztás viszont jó következményekkel is járhat. Vegyük például az életkorral kapcsolatos kognitív hanyatlás kockázatának csökkenését. A Journal of Alzheimer’s Disease-ben tavalyelőtt megjelent tanulmány szerint azok a személyek, akik rendszeresen ittak napi egy vagy két pohár bort, nagyobb valószínűséggel érték meg a 85 éves kort, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt. A téma további 74 tanulmányának vizsgálata arra a következtetésre jutott, hogy mérsékelt alkoholfogyasztás esetén csökken a kognitív hanyatlás kockázata.
7. Rövid edzés
Nem kell mindig órákat izzadni a tornateremben: tanulmányok szerint a kompakt, nagy intenzitású, mindössze pár perces edzések más edzésformáknál kedvezőbben hatnak az izomépítésre és a szív védelmére. „A nagy intenzitású, rövidebb edzések hasonló vagy több előnnyel járnak, mint a hagyományos, hosszabb, közepes intenzitású edzések” – mondta Chris Jordan, a Johnson & Johnson 7 perces mozgását megalkotó edző.
8. Glutén
A glutén nem feltétlenül rossz és kerülendő összetevő: gondolj bele, hogy ennek köszönhetjük például a tészták rugalmasságát. Korábban azt sugallták, hogy növekszik a lisztérzékenyek száma, de a Journal of the American Medical Association közelmúltban megjelent tanulmánya olyan adatokat közölt, amelyek határozottan elutasítják ezt az elképzelést. Habár sok ember panaszkodik kellemetlen tünetekre az étkezéseket követően, ezek nem feltétlenül a gluténnak „köszönhetőek”, sokkal inkább a glutént is tartalmazó egészségtelen, feldolgozott és félkész élelmiszereknek.
9. Pihenés
A sziesztázók nem feltétlenül lusták – egyes tanulmányok azt sugallják, hogy e szokás komoly egészségügyi előnyökkel járhat, különösen az alváshiányban szenvedők számára. A Brain, Behavior, and Immunity című folyóiratban megjelent egy tanulmány, amelyben a kutatók – olyanoknál, akiket szándékosan megfosztottak az alvástól – összehasonlították egy 30 perces szieszta hatását a 10 órás alvással szemben. Úgy találták, hogy mindkét fajta pihenés segít a kulcsfontosságú immunitási biomarkerek normál szintre való visszahozásában. Emellett a harvardi alváskutató, Robert Stickgold szerint a szieszta segíthet néhány embernek a problémamegoldásban, amikor az energiájuk és a fókuszuk egyébként gyengülne.
Forrás: IFL Science