Egy új kutatás alapján a kávé vagy a gyógyteák rendszeres fogyasztása segíthet a krónikus májbetegség megelőzésében. Holland tudósok szerint ezek a népszerű italok segíthetnek megakadályozni a májfibrózist vagy a krónikus gyulladás okozta feszességet és hegesedést. „Az elmúlt évtizedekben fokozatosan egyre egészségtelenebb szokásokot vettünk fel, beleértve az ülő életmódot, a csökkent fizikai aktivitást és az étkezést is” – mondta Dr. Louise Alferink, a tanulmány vezető szerzője. Ez utóbbi, az ún. nyugati étrend cukorban gazdag, feldolgozott élelmiszereket jelent, amelyekben nem találhatóak meg a szükséges tápanyagok. Ez az egészségtelen táplálkozás elhízási járványhoz és a nem alkoholos zsírmájbetegség hullámához vezetett, amely akkor következik be, amikor túl sok zsír halmozódik fel a májban, mondta Alferink, a rotterdami Erasmus MC Egyetem Orvosi Központ kutatója.
A kávé és a tea lehetséges védő hatásainak vizsgálatához a kutatók több mint 2400 holland, 45 éves vagy annál idősebb, májbetegségben nem szenvedő személy adatait tanulmányozták. A kutatók megvizsgálták az orvosi feljegyzéseket, beleértve a hasi- és a májfelvételek eredményeit. Elemezték továbbá a tea- és kávéfogyasztásra vonatkozó kérdésekre érkezett válaszokat is. A résztvevőket három csoportra osztották az italfogyasztási szokások alapján. A kutatók azt is megjegyezték, hogy milyen típusú teát fogyasztottak az emberek, például gyógynövényből készült, zöld vagy fekete teát.
Úgy találták, hogy a gyakori kávéfogyasztók körében (tekintet nélkül az életmódjukra és környezetükre) szignifikánsan alacsonyabb például a hegesedés kockázata. Összességében úgy tűnik, a gyógytea és a kávé rendszeres ivása védőhatást gyakorol a májra, és megakadályozza a hegesedést azoknál, akiknél még nem mutatták ki a betegség nyilvánvaló jeleit. A tanulmány eredményeit a Journal of Hepatology 217. június 6-i számában tették közzé.
Már van néhány arra utaló kísérleti adat, hogy a kávé jótékony hatást gyakorol a máj enzimszintjének emelkedésére, a vírusos hepatitiszre, a zsírmájbetegségre, a cirrózisra és a májrákra – mondta Dr. Sarwa Darwish Murad. „A pontos mechanizmus ismeretlen, de azt gondoljuk, hogy a kávé antioxidáns hatást fejt ki” – mondta Murad, az egészségügyi központ hepatológusa. „Kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon a kávéfogyasztás hasonló hatással van-e a krónikus májbetegségben nem szenvedő egyénekre is.” A tanulmány azonban nem bizonyítja, hogy a kávé és a tea valóban javítja a máj egészségi állapotát. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy további kísérletekre van szükség, mielőtt általános ajánlásokat tennének.
Ganodermás különlegességekre vágysz? Ezeket ajánljuk különösen a figyelmedbe: GanoCafe Classic kávé, O’leaf Gano Rooibos Drink.