Mik azok az antioxidánsok?
A szabad gyökök a sejtek által termelt hulladékanyagok, mivel a test feldolgozza az élelmiszereket, és reagál a környezetre. Ha a szervezet nem tudja hatékonyan feldolgozni és eltávolítani a szabadgyököket, oxidatív stressz keletkezhet. Ez károsíthatja a sejteket és a testfunkciókat. A szabad gyökök reaktív oxigénfajok (ROS) néven is ismertek.
A szervezetben a szabad gyökök termelését növelő tényezők lehetnek belső eredetűek, mint például gyulladás, vagy külsőségek, vagyis szennyeződés, UV-sugárzás vagy cigarettafüst eredményei. Az oxidatív stresszt az alábbiakkal is kapcsolatba hozzák: szívbetegség, rák, ízületi gyulladás, stroke, légzőszervi betegségek, immunhiány, tüdőtágulat, Parkinson-kór és más gyulladásos vagy iszkémiás állapotok. Az antioxidánsokról azt sejtetik, hogy segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, ezáltal fokozhatják az általános egészségi állapotot.
Előnyök
A szabad gyökök okozta károsodás összefüggésbe hozható a rákkal, az érelmeszesedéssel és a látásvesztéssel. Úgy vélik, hogy az antioxidánsok bevitele csökkentheti ezeknek a kockázatát.
Típusok és élelmiszerforrások
Feltételezések szerint több száz, esetleg több ezer olyan anyag létezik, amely antioxidánsként hathat.
