Mindig elfelejted bevenni a vitaminjaidat? Ismerős a helyzet. De gondolj bele, mi az, amit soha nem felejtünk el? Persze hogy a reggeli kávé! Ez az, ami nélkül igazán el sem indul a napunk.
Miért ne vonnánk össze a jó dolgokat? Próbálj ki az alábbiak közül legalább egy dolgot, és készíts a hozzáadásával speciális vitaminkávét. Több téren is pozitív hatást tapasztalhatsz, a hangulat és az energia fokozásán kívül, a szív védelmén át a szexuális élet javulásáig. Tehát mivel lehet feldobni egy csésze kávét azért, hogy az vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmazzon?
1. Gyógygomba
Kávé és… gomba? Igen! A gyógygombák vírusellenes, gyulladásgátló és immunerősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. Kísérletek alapján az antioxidánsokkal teli gombák rákellenes hatást fejthetnek ki, és megakadályozhatják a májbetegség kialakulását. Emellett az emésztést is segíthetik az erős prebiotikumoknak köszönhetően. A gyógygombát tartalmazó kávéról többen mondják, a normál kávéhoz képest kevesebb koffeint tartalmaz – pedig valójában kiegyensúlyozza annak esetleges negatív hatásait: vagyis sokan, akik érzékenyen reagálnak egy csésze normál fekete elfogyasztására, a ganodermás változat után nem tapasztalják magukon például a korábban megszokott idegeskedést és a gyomorproblémákat.
Tálalás: Tasakokba kimért, ganodermakivonattal elegyített kávéhoz, amelyhez elég csak meleg vizet tölteni, a közért helyett internetes rendelés által juthatsz hozzá. A Gano Excel törzsvásárlójaként a hivatalos honlapról hozzávetőlegesen 30 százalék kedvezménnyel vásárolhatsz a regisztrációd jóváhagyása után.
Tipp: A stressz és az alvászavar elkerüléséhez javasolt kipróbálni a ganodermás kávét (itt találsz cukormentes fekete, 3 az 1-ben, mogyoróízű és mokka verziót, de ha több energiára vágysz, Cordyceps (hernyógomba) port is keverhetsz az italodba.
2. Fahéj a szív egészségéért
A reggeli kávé fahéjjal meghintése hatékony (és finom) antioxidáns adagot biztosít. A fahéjat évszázadok óta használják fűszerként és gyógyászati célokra egyaránt magas antioxidáns tartalma miatt. Egy kutatás szerint a fahéj védheti a szív az agy működését. Egy emberi sejtekről szóló tanulmány pedig azt sugallja, hogy csökkentheti a rák kockázatát, és erősítheti az immunrendszert is.
Tálalás: keverj fél teáskanál fahéjat egy csésze kávéba.
Tipp: Válassz lehetőleg ceyloni fahéjat, vagyis „igaz” fahéjat. Bár ezt nehezebb beszerezni, és kicsit drágább is a boltokban kapható verziónál, de jobb minőségű, és nagyobb mennyiségben is biztonsággal fogyasztható, mint a magasabb kumarin tartalmú kasszia.
3. Izomfájdalomra gyömbér
A gyömbért már évszázadok óta alkalmazzák émelygés esetén. Hatékony antioxidáns és gyulladásgátló vegyületeket tartalmaz. A gyömbér csökkentheti az izomfájdalmat és a koleszterinszintet, és segíthet az emésztésben.
Tálalás: Adj hozzá legfeljebb 1 teáskanál őrölt gyömbért a kávédhoz.
Tipp: Egész gyömbéred van? Reszeld le, majd fagyaszd le teáskanálnyi adagokban, így bármikor hozzáaadhatod a kedvenc italodhoz.
4. Kurkumával az emésztés támogatásáért
A kurkuma számos gyógyászati előnye a kurkumin nevezetű vegyületből származik, amely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az antioxidáns támogatja a máj detoxifikációját, segíti az emésztést, és elősegítheti a depresszió kezelését is.
Tálalás: Próbáld ki a négykomponensű ébresztő kávét kurkuma, kókuszolaj és kókusztej hozzáadásával.
Tipp: A kurkuma egészségre gyakorolt hatásának növeléséhez keverd össze egy csipetnyi fekete borssal. A bors ugyanis javítja a kurkuma biohasznosulását, így kisebb dózisban hatékonyabbá teszi azt.
5. Hormonkiegyensúlyozás macával
Talán hallottál már a maca gyökérből készült porról, ami gyógynövényboltokban elérhető. A maca gyökerét hagyományosan a termékenység fokozására használták. Egy kísérlet során kimutatták, hogy hormonkiegyenlítő hatással bír. Szinté n tanulmányozták a növényt a sportteljesítmény, az energiaszint és a szexuális aktivitás növelése kapcsán. Arról nem is beszélve, hogy nagyon tápláló. A maca húsznál is több (köztük 8 esszenciális) aminosavat és 20 szabad zsírsavat tartalmaz, és magas a fehérje- és a C-vitamin tartalma.
Tálalás: A maca által elérhető optimális előnyökhöz napi 1-3 teáskanál elfogyasztása ajánlott.
Tipp: A hosszabb eltarthatóság érdekében tárold a hűtőszekrényben a maca port.
6. Édesítsd a kávéd antidepresszáns kakaóval
A kakaó az egyik legerősebb antioxidáns, és az egyik leggazdagabb növényi eredetű vasforrás. Jót tesz a szívnek is. Fogyasztása csökkentheti a vérnyomást, növelheti a HDL (jó) koleszterinszintet és csökkentheti az LDL (rossz) koleszterinszintet. Kognitív előnyei, hangulatjavító és antidepresszív tulajdonságai az agy számára is kedveznek. És említettük már, hogy mennyire ízletes?
Tálalás: Tegyél nyers kakaót (nem ugyanaz, mint a kakaópor) a csészédbe, hogy növeld az élelmi rost, antioxidáns- és a magnéziumszinted.
Tipp: Habár fenti javaslatok előnyökkel járhatnak és kevés kockázatot jelentenek, több kutatásra van szükség, hogy megértsék az adott összetevők teljes hatását.
Forrás: Healthline – Tiffany La Forge