
A kakaóflavonoidok a kakaóbabból származó, természetesen előforduló, növényi eredetű bioaktív anyagok. A flavonoidok más forrásokból is származhatnak, például gyümölcsökből, teából és borból, azonban a kakaóflavonoidok különleges tulajdonságokkal rendelkeznek. Már több kisebb, randomizált klinikai vizsgálat is kimutatta, hogy a kakaóban találhatón flavonoidok 400 és 900 mg/nap közötti mennyiségben kedvező módon befolyásolhatják a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Hatással lehetnek ugyanis többek között a vérnyomás csökkentésére, a glükóztolerancia javítására, a gyulladások csökkentésére, sőt lassíthatják a kognitív hanyatlást és az életkorral összefüggő memóriavesztést is. Még azonban nem végeztek olyan nagyszabású, véletlenszerű klinikai vizsgálatot, amely azt igazolná, hogy a kakaóflavonoidok csökkenthetik például a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát.
Fontos megérteni, hogy a csokoládé és a kakaóflavonoid nem szinonimák, és a csokoládék valójában nagyon változatos mennyiségű flavonoidot tartalmazhatnak: ez a kakaó betakarításától és feldolgozásától függ. És sokféle csokoládé van, amelynek magas a cukor-, a telített zsír- és a kalóriatartalma, azonban minimális (ha van egyáltalán) mennyiségű flavonoid található benne.
Fontos megjegyezni, hogy maga a csokoládé nem egy, a szív egészségét biztosító szuperélelmiszer, hanem – mértékkel fogyasztva – nagyszerű csemege.
Forrás: Medscape – Dr. JoAnn Manson, a Harvard Orvostudományi Kar professzorának írása nyomán
Kakaót két ganodermás forró italunkban találsz: a Gano Schokoladéban és a GanoCafe Mochában.