A világ minden táján isznak instant kávét, egyes országokban a fogyasztási arány az 50 százalékot is meghaladja. Népszerűsége gyors és könnyű elkészítési módjában, valamint hosszú eltarthatóságában rejlik, mégis vannak, akik hezitálnak, ha szóba kerül, mert nem tudják biztosan, hogy a kávéval kapcsolatos pozitívumok az instant variánsnál is érezhetők-e. A válasz igen, mivel a pillanatok alatt elkészült ital is igazi kávé, pontosabban annak szárított kivonata. Általában robusztát használnak alapanyagként, amely fajta gyakran felbukkan az olasz stílusú eszpresszókeverékek részeként, mivel krémesebb állag érhető el vele, mint az arabicával.
A kivonatot kávébabok őrölésével állítják elő a hagyományoshoz hasonlóan, de annál koncentráltabb módon. Ezután eltávolítják a vizet, amíg száraz porállagot nem kapnak, amely folyadék hozzáadásával oldódik fel. A gyártás folyamata során bármely módszert is válasszák, a kapott instant verzió a kávé minőségét, aromáját és ízét egyaránt megőrzi.
Egy tanulmány szerint az instant fekete társainál több antioxidánst tartalmazhat a feldolgozás módja miatt. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy a cukormentes változatoknak alacsony a kalóriatartalma, továbbá kis mennyiségben káliumot, magnéziumot és niacint (B3-vitamin) tartalmazhatnak. Mivel az instant kávékban kevesebb koffeinnel bírnak, jó választásnak bizonyulhatnak azok számára, akik egy kicsit érzékenyebbek a vegyületre.
A kávéfogyasztáshoz számos egészségügyi előny kapcsolódik. Tekintettel arra, hogy az instant verzió ugyanazokat az antioxidánsokat és tápanyagokat tartalmazza, mint a hagyományos, ahhoz mérten az alábbi hatásokkal rendelkezhet:
- agyműködés javítása,
- anyagcsere gyorsítása, zsírégetés elősegítése,
- neurodegeneratív betegségek (például Alzheimer- és Parkinson-kór) kialakulási esélyének csökkentése,
- 2-es típusú cukorbetegség kialakulási valószínűségének redukálása,
- májbetegségek (például cirrózis és májrák) kockázatának csökkentése,
- mentális egészség javítása,
- hosszú élettartam előmozdítása.
Naponta 3-4 csészénél ne igyál többet, a pozitívumok ugyanis mérsékelt fogyasztással mutatkozhatnak meg elsősorban.
Egyéb előnyök és tippek:
1. Könnyű elkészíteni. A Gano Excel ganodermás italainál gyakran fekete csík jelzi a perforációt, így felbontásukhoz nem szükséges eszköz, fogyasztásukhoz pedig csupán forró vízre, csészére és kiskanálra van szükség, ezért utazásokhoz is ideálisak.
2. A kávé erőssége könnyen beállítható attól függően, hogyan adagoljuk: egy tasak tartalma akár két alkalomra is elegendő lehet, a GanoCafe Classickal kapcsolatban például több visszajelzés érkezett, miszerint egyszerre elég lehet felhasználni a por felét is.
Kellemes kávézást és jó egészséget kívánunk!
Forrás: Healthline, kép: Liderazgo Gano Excel Youtube-videó