Régóta kutatják a természettel és az étkezéssel kapcsolatos érdekességeket, a kávé hatásait is folyamatosan vizsgálják különböző szemszögekből. Így jutottak például olyan következtetésre, hogy ha a kávét fehér csészéből isszuk, valamiért keserűbbnek érezzük, mintha ugyanazt az italt átlátszó bögréből fogyasztanánk. Emellett még számos más érdekessége van kávéfogyasztási szokásainknak, olyasmik is, amire nem is gondolnánk, hogy befolyásolhatja a kávé élvezetét.
1. Az optimális hőmérséklet
Texasi kutatóknak egyszer csak elege lett abból, hogy miután lefőzték a kávét, állandóan leforrázták ízlelőbimbóikat az első korttyal. Ezért megkértek 300 vállalkozó szellemű embert, hogy kitapasztalják, mi a megfelelő hőmérséklet, amikor a kávé kellemesen meleg, de már nem forró. Az eredmény: 58 Celsius-fok (136 Fahrenheit).
2. Az optimális fogyasztási időpont
Erre a kérdésre a Gano kávék esetében persze egyből rávághatnánk, hogy bármikor, de Steven Miller pszichológus professzor kutatásában leírta, hogy nem mindig effektív a kávé fogyasztása. Legtöbben reggel ezzel indítják a napjukat, de a professzor szerint ez nem a legalkalmasabb időpont, ugyanis a kávét akkor kell fogyasztani, amikor a kortizol (az éberségért felelős hormon) szintje alacsony, ez általában délelőtt 9:30 és 11:30 körül, illetve délután 1 és 5 óra körül fordul elő. Ezek a legalkalmasabb időpontok egy csésze finom GanoCafé Classicra például.
3. A kávékörvonal-effektus
Mikor véletlenül magunkra vagy az abroszra borítjuk a kávét, száradás után azt tapasztalhatjuk, hogy a halvány folt körül egy sötétbarna körvonal keletkezik. Pennsylvaniai kutatók több, mint egy évtizedig kutatták ennek okát, míg végül arra jutottak, hogy a részecskék alakja ezért a felelős: a külső rétegbe sűrűsödnek a kerek formájú részecskék, belül pedig a hosszúkásak maradnak.
4. Csökkentheti a fülcsengést
Mikor tudósok a tinnitus (fülzúgás) előfordulását tanulmányozták 65 ezer amerikai nőnél 18 éven keresztül, arra jutottak, hogy azok körében, akik naponta több kávét fogyasztottak, kevésbé volt jellemző a fülcsengés.
5. Próbáld ki a kávészundit!
Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a kávé az aktivitásunkat erősíti, ezért nem alkalmas arra, hogy az ember pihenni tudjon tőle, a kávé energetizáló hatása valójában csak kb. 20 perc után jelentkezik. A Loughborough Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy fogyasztás után egy 15 perces alvás sokkal jobban segít az aktivitás és éberség növelésében, mint csak a kávé vagy csak egy kis szundikálás önmagában.
Forrás: The Washington Post