A Gano Excel Nyári Napok alatt önként jelentkező konyhatündéreink bebizonyították, hogy a ganodermás sütemények is ínycsiklandozóak lehetnek. Szerencsére pár recepthez hozzájutottunk, melyeket alább olvashattok. (További ötleteket az info@ganoexcel.hu e-mail-címre várunk.) Leljetek sok örömöt a ganodermás sütés-főzésben!
DOBOSI PÉTERNÉ DOBOSTORTÁJA, AVAGY TIGRISDIÓ TEKERCS GANO EXCEL FINOMSÁGOKKAL
50 dkg tigrisdió lisztet (más néven földi mandula), 2 csomag Classic kávét, 3 csomag Gano csokoládéport, 5-10 dkg kókuszvirág cukrot, 50 ml rumot, 80 ml vizet, 100 ml laktózmentes tejet (például zabtej, zabtejszín), 25 ml földi mandula olajat (lehet sima mandulaolaj is, vagy dió-mogyoróolaj is) összegyúrunk, és szilikon lapon mini nyújtóval kinyújtunk, de előtte a lapot megszórjuk kakaóporral. Így díszíteni is tudjuk kókuszliszt vagy kókuszreszelék és díszítő minta segítségével. Ha nem akarjuk díszíteni, kókuszreszelékkel is meg lehet szórni a szilikon sütőlapot.
A töltelékhez 12,5 dkg teavajat vagy növényi margarint kevés forró vízzel felhabosítunk, másfél tasak spirulinás gabonapelyhet és fél csomag Hazelnut kávét, kevés mézet és sztíviát (nyírfacukor is jó), 1-2 evőkanál kókuszlisztet- vagy reszeléket keverünk hozzá. Csokidarabkákat is adhatunk hozzá, vagy rászórhatjuk, amikor már szétterítettük a krémet. A tölteléket rákenjük a kinyújtott tésztánkra, és a sütőlap segítségével szorosan feltekerjük. A kapott tekercset tetszés szerint díszítjük, lehűtjük, majd szeletekre vágva boldogan fogyaszthatjuk.
DUNAI VERONIKA GABONAPELYHES-KÁVÉS VARÁZSLATA
4 csomag spirulinás gabonapelyhet 2 tojással és 2 kanál tejföllel összekeverünk, és muffin sütőformában megsütünk. A krémhez 2 kis doboz sajtkrémet és 1 doboz keményre vert habtejszínt 1-2 dl kávéval (folyadék formában) és 2 csomag Classic kávéporral összekeverünk. A rétegezéshez csokipudingot, grillázst és kávékrémet használunk, melyekhez egy rétegben muffint adagolunk. Kedv szerint díszítjük.
RÁCZ JÓZSEFNÉ ERZSÉBET: SPIRULINÁS KOSÁRKA
Hozzávalók:
– 2 zacskó Gano C’Real Spirulina gabonapehely
– 3 doboz meggyes görög joghurt
– 1 kis üveg meggy
– 1 zacskó mézes kosárka
Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a Spirulinával, kb. 10 percig állni hagyjuk. (Ettől sűrűbb lesz.) Beletöltjük a kosárkákba, és a tetejére kimagozott meggyet teszünk. Nagyon finom!
KÁKONYI ÉVA: BARACKOS-MENTÁS PALACSINTATORTA KÁVÉKRÉMMEL
Hozzávalók:
– Palacsintatészta (kb. 25 db)
– 20 dkg liszt (1 púpos evőkanál = 2 dkg)
– 2 tojás
– 3 dl tej
– 2 dl szénsavas ásványvíz– 1 csipet só
– 3/4 dl olaj
Töltelék:
– 5 db őszibarack
– mentalevél
– cukor
Kávékrém:
– 3 dl habtejszín
– 3 csomag GanoCafé Classic
– 1 + ½ ek. cukor
A palacsintatésztát a szokásos módon elkészítjük. A barackokat tisztítás után ízlés szerinti darabszámú mentalevéllel együtt, botmixerrel sűrű krémmé pürésítjük, majd rétegenként betöltjük a tortába. (A palacsintarétegek között ne legyen túl sok a krém, mert úgy a súlya oldalt kinyomhatja.)
A habtejszínt GanoCafé Classic instant kávéval és cukorral, kézi robotgéppel habbá verjük.
FORGÁCS ISTVÁNNÉ: SPIRULINÁS GOLYÓ MARCSI MÓDRA (KÁVÉS VÁLTOZAT)
Hozzávalók:
– 50 deka darált keksz
– 2 tasak Classic kávé
– 2 tasak 3 In 1 kávé (a kávét természetesen ízlés szerint)
– 1 tasak Spirulina gabonapehely
– Kb. 4 deci tej.
Golyó formában összegyúrjuk a hozzávalókat, majd megforgatjuk a Spirulinában.
SPIRULINÁS GOLYÓ MARCSI MÓDRA (CSOKIS VÁLTOZAT)
Hozzávalók:
– 50 deka darált keksz
– 3 tasak forró csoki
– 1 tasak Spirulina gabonapehely
– Kb. 4 deci tej, ezzel gyúrjuk össze a masszát.
A golyókat elkészítjük, majd megforgatjuk a Spirulinában.
NYISTYÁR MÁRIA: MIND MEGETTEM (I. helyezett)
Hozzávalók:
– 4 tojás
– 1 bögre cukor
– 1,5 bögre liszt
– 1 púpozott mokkás kanál szódabikarbóna
– Bármilyen gyümölcs /akár aszalt is/ tetszés szerint
– 1/4 bögre étolaj (elmaradhat, ha gyümölcsnek van leve)
– 2 evőkanál Gano Schokolade
A hozzávalókat összekeverjük, majd közepes tepsiben megsütjük. A süteményt ezután meghempergetjük a Spirulina gabonapehelyben vagy a Gano Schokoládéban. Jó étvágyat hozzá!
RÁCZ LÁSZÓ: LACIGANOEXCEL KRÉMKÁVÉJA
A krémkávé nagyon egyszerű, kiadós és tápláló. Bármelyik Gano Excel kávéval, vagy akár a forró csokival is elkészíthető.
Hozzávalói: 1db friss tojás sárgája kikeverve 1 csomag kávéval vagy csokival. Ehhez hozzáöntünk 2 dl forró vizet, majd készre keverjük. Ízesíthetjük fahéjjal, vaníliával.
Forrón és hidegen is nagyon finom.
PELLER TERÉZIA: MALÁJ TIGRIS, VAGY MOGYORÓS NEMSÜTI
(Megjegyzés: A maláj tigris nevet azért találtam ki utólag, mert a mogyorókrém íze nagyon intenzív, felkavaró.)
Hozzávalók az alaptésztához:
– 25 dkg kekszreszelék
– 5 dkg teavaj
– 5 dkg porcukor
– 1 tasak GanoCafe Classic
-1 tasak ganodermás 3in1kávé
-1 tasak ganodermás csokipor
– 3-4 evőkanál saját készítésű passzírozott baracklekvár (ha nincs, jó minőségű bolti is megteszi).
A Classic kávét 2 dl tisztított forró vízben fel kell oldani és óvatosan adagolni a kekszhez. Ha nagyon kemény lenne a massza, akkor szükség szerint tejjel puhítjuk gyúrhatóvá.
A 3in1 port és a csokoládéport ehhez adagoljuk.
A tésztának olyan állagúnak kell lennie, mintha szilvás gombócot készítenénk.
Ha a tészta nem elég kávéízű, ízlés szerint adjunk még hozzá 1-2 tasak 3 az 1-bent.
A mogyorókrém hozzávalói:
-1,2 l tej
-1 vaníliás főzőpuding (ha valaki jobban szereti a hidegen készíthetőt, az is megfelelő lesz)
-2-3 evőkanál kristálycukor
A pudingot megfőzzük, majd hozzáadunk 2 tasak Hazelnutot (mogyorós ganoderma kávét). Lehűtjük a kész keveréket. A tésztából kis kerek gombócot csinálunk, kilapítjuk a tenyerünkön, majd apró gyümölcsdarabokat teszünk bele, (bármilyen idénygyümölcs lehet), ezután a gyümölcsre mogyorókrémet teszünk úgy, hogy ne csurogjon le.
Kávéscsészét bevizezünk, beleszórunk Spirulina gabonapelyhet, majd a kilapított tésztát a gyümölccsel együtt belehelyezzük. Egy kisebb tésztát kilapítunk, és mint egy kalapot szépen beterítjük úgy, hogy a két tésztát összedolgozzuk a széleken.
A tetejét megszórjuk Spirulinával, majd óvatosan kiborítjuk egy tálcára. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a tésztánk el nem fogyott. Most jön a csúcsa a dolognak, mert a maradék mogyorókrémmel a leöntjük sütiket.
SEJBEN MIKLÓS: GANO PANNA (különdíj)
Kisméretű palacsintákat sütünk.
Töltelék:
– Darált dió a közepére halmozva, belekevert Gano C’Real Spirulina gabonapehellyel
– Reszelt alma nyersen vagy párolva, ráhalmozva, belekevert Spirulina gabonapehellyel
– Kevés tejszínhabot rákenni, és lehet feltekerni.
A feltekert palacsintákra kevés díszítő- és ízgazdagító kókuszkrémet kenünk, melyet csokoládéöntettel locsolunk meg.
Csokiöntet:
1 tasak ganodermás forró csokit 1 jó evőkanál jó minőségű kakaóporral, kb. 5 dkg vajjal, kevés cukorral gőz fölött összeolvasztunk.
Nagyon fincsi, nagyon mutatós, feltétlen próbáld ki!
BÍRÓ KÁROLYNÉ: TASMÁN ÖRDÖG (I. helyezett)
6 tojásból piskótát sütünk, 2-3 tasak Classic kávéval és erős holland kakaóporral.
Krém:
– 1 dl rumba áztatunk citrom-narancs kandírozott gyümölcsöt.
– 20 dkg-os vajon (melyet nagy átmérőjű serpenyőbe teszünk) átpirítunk néhány nagy, vékonyra reszelt sárgarépát (ez lehet akár fél kg is).
– 1 nagy Mascarpone (500gr-os) krémsajtot sűrítünk kevés kókuszliszttel, melybe 2 tasak Spirulinát keverünk.
A háromféle összetevőt összekeverjük. Gazdagíthatjuk reszelt citrom- és narancshéjjal is.
A piskótára kenjük a kész tölteléket. Hűtjük, és apróra szeleteljük, mert 1 szelet biztosan nem lesz elég.
HORVÁTH KÁROLYNÉ: PUSZI (különdíj)
Fellangyosítok 10 dkg vajat. Ehhez adok 4 egész tojást, egy csipet sót, 15 dkg kristálycukrot, 15 dkg BL-55-ös lisztet, fél teáskanál szódabikarbónát.
Míg ezek keverődnek a robotgépben, addig a kimagvalt (legalább fél kiló) meggyet fahéjas cukorral összekeverem. Megőrlök 20 dkg dióbelet, és hozzákeverem a három evőkanálnyi Gano csokival együtt a tésztához. Előveszek egy evőkanalat, és háromnegyedrészig pakolom a muffin formát.
Bekapcsolom a sütőmet 180 fokra, és míg felmelegszik, telipakolom meggyel a sütiket.
Kb. 30-35 percig kell sütni, hogy kész legyenek.
Utóirat: én egy párat beraktam a hűtőbe. Bizony ebben a hőségben jobban esett, mint egy tejszínporból készült műfagyi.
Puszi Néktek is!