Nap mint nap isszuk a finomabbnál finomabb Gano kávékat. De hogyan jutnak el a csészénkbe a kávéföldekről a legfinomabb instant kávék? Alábbi cikkünkből kiderül.
1. Kivonás – Az első lépés a kávé megfőzése szélsőségesen magas hőfokon egy bonyolult extrakciós gépben. A folyamat végén egy 20-30 százalékban szilárd anyagokat tartalmazó kivonat keletkezik, melyet öt fokra hűtenek le.
2. Szűrés és koncentrálás – A kapott kivonatot tovább szűrik, olykor centrifugálják, hogy a könnyebb folyékony anyagok kiváljanak. Így a kivonat 40 százalékban fog szilárd anyagokat tartalmazni a folyamat végére.
3. Az aromás anyagok kinyerése – A kivonatolás folyamán rengeteg aroma elvész a kávéból, mely az ital egyik fő élvezetértékét adják. Ezeket a szűrés után kinyerik az elvesztett anyagokból, és egy későbbi lépés során újra hozzáadják a kivonathoz.
4. Kiszárítás – A dehidratációra vagy kiszárításra jelenleg két technológia áll rendelkezésre, a porlasztásos szárítási módszer és a fagyasztásos szárítási módszer. Az előbbi olcsóbb technológia, amelyet sokkal magasabb hőfokon végeznek, emiatt a kávé ebben az esetben veszthet ízéből. Ennek a két folyamatnak a végén nyeri el a kávépor végső formáját.
5. Aromatizálás – A különböző fajta aromás illékony anyagokat – melyeket megőriztek a kivonatolás folyamán – ebben a lépésben permetezik rá az instant kávészemcsékre.
6. Csomagolás – Mivel az instantkávé-részecskék higroszkopikusak, azaz felveszik a levegő nedvességét, szigorúan egy alacsony nedvességtartalmú helyen csomagolják, ahol oxigénhiány is van, mivel az oxidálódás elvenné a kávé ízét.
A Gano Excel instant kávéinak különlegessége a kiváló minőségű kávéhoz adott ganodermakivonatban rejlik, amely jótékony hatásúvá teheti a forró italunkat. De ajánljuk lehűtve, frissítő italként is.