A spirulina egy olyan élő organizmus, amely édes és sós vízben is képes megélni. Egy úgynevezett cianobaktérium, amelyet gyakran kék-zöld algának is neveznek. A növényekhez hasonlóan a spirulina is képes oxigént előállítani a napenergiából fotoszintézis útján.
Már az aztékok idejében népszerű volt a fogyasztása, de a köztudatba akkor robbant be, amikor a NASA előállt az ötlettel, hogy az űrben is lehetne termeszteni. Egy átlagos napi spirulinaadag 1-3 gramm, de napi 10 grammos dózisban is használták már hatékonyan. A Gano Excel két terméke is tartalmazza ezt a jótékony összetevőt: a Spirograss tabletta és a Gano C’real Spirulina gabonapehely.
Nézzük, miért mondják egészségesnek a kék-zöld algát.
1. Magas tápanyagtartalom
Valójában elképesztő, hogy mennyire tápláló a spirulina.
Egy evőkanál (7 gramm) szárított spirulina a következőket tartalmazza:
Fehérje: 4 gramm
B1 vitamin: 11%*
B2 vitamin: 15%*
B3 vitamin: 4%*
Réz: 21%*
Vas: 11%*
*Az adatok az Ajánlott Napi Tápanyagbeviteli érték százalékában értendők.
Továbbá tartalmaz magnéziumot, káliumot és mangánt, és kisebb mennyiségben majdnem az összes számunkra szükséges tápanyagot, mindezt összesen 20 kalóriában, és 1,7 gramm emészthető szénhidráttal.
2. Hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonság
Az oxidatív károsodás árthat DNS-ünknek és sejtjeinknek. Ez a fajta károsodás krónikus gyulladáshoz is vezethet, amely hozzájárul a rák vagy más betegségek kialakulásához. A spirulina egy remek antioxidáns-forrás, amely segíthet az oxidatív károsodás elleni védelemben. A fő aktív komponense a fikocianin, amely a spirulina egyedülálló kék-zöld színét is adja. A fikocianin küzd a szabad gyökök ellen, valamint segíthet meggátolni a gyulladást okozó molekulák keletkezését.
3. Csökkentheti a neutrális zsírok és az LDL-koleszterin szintjét
Jelenleg a szívbetegségek okozzák a legtöbb halált a világon. A spirulinánál kimutatták, hogy több kockázati tényezőt kiküszöbölhet, például csökkentheti a rossz koleszterinek számát, míg a jókét növelheti. Egy felmérés során 25 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő embernek adtak napi két gramm spirulinát. A kísérlet végén jelentős csökkenést mutatott az alanyok koleszterinszintje.
4. Rákellenes tulajdonságok
Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a spirulinának szerepe lehet a rák megelőzésében is. Bizonyos állatkísérletek kimutatták, hogy képes lehet csökkenteni a rák előfordulását és a tumor méretét. A spirulinát különösen a szájrák ellen tartják hatékonynak.
5. Vérnyomáscsökkentő
A magas vérnyomás szerepet játszhat több halálos betegség kialakulásában, pl. szívinfarktus, agyvérzés, krónikus vesebetegség. Napi 4,5 grammos dózisnál mutatták ki, hogy csökkentette a tesztalanyok vérnyomását. Ez valószínűleg a megnövekedett nitrogén-oxid termelésnek köszönhető, amely segít az ereknek ellazulni és kitágulni.
6. Allergiás rhinitis tüneteinek enyhítése
Az orrnyálkahártya allergiás tünetei a nazális légutak gyulladása miatt jelentkezhetnek. Ezt környezeti allergének válthatják ki, pl. pollen, állatszőr, vagy akár por. A spirulina népszerű alternatív gyógymód az allergia kezelésére, és már több bizonyítékkal is szolgáltak a hatékonyságára. Egy kutatás során 127 allergiás embernek adtak napi 2 gramm spirulinát, amely drasztikusan csökkentette az olyan tüneteket, mint az orrfolyás, a tüsszögés, az orrdugulás és a viszketés.
7. Gyógyír vérszegénységre
A vérszegénységnek több különböző formája létezik, a leggyakoribb típusát a hemoglobin és a vörösvérsejtek csökkenése okozza. A vérszegénység meglehetősen gyakori az időseknél, ami tartós gyengeséghez és fáradtsághoz vezethet. Egy kísérlet során 40 idős és vérszegény embert kezeltek spirulinával, amely mindegyiküknél emelte a hemoglobinok és a vörösvérsejtek számát, emellett immunrendszerük is erősödött.
8. Vércukorszint szabályozása
Állatkísérletek azt mutatták, hogy a spirulina jelentősen csökkentheti a vércukorszintet. Egyes esetekben felülmúlta a népszerű cukorbetegségre használt gyógyszereket is, mint pl. a Metformint. A fentebb említett kísérletben pedig 25 cukorbeteg személy szedett napi 2 gramm spirulinát, ami szembetűnő eredményt mutatott a vércukorszint csökkenése terén. HbA1c, a hosszú távú vércukorszint egyik mutatója nyolc-kilenc százalékkal csökkent a résztvevőknél, amely igen jelentős, hiszen kutatók úgy becsülik, hogy a HbA1c 1%-os csökkenése 21 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség okozta halál valószínűségét.