A spirulina, más néven kék-zöld alga a trópusokon (pl. Malajzia, Hawaii, Közép-Afrika), az Egyenlítő közelében nő. Fogyasztása sokféleképpen revitalizálhatja és regenerálhatja a testet, nem véletlenül tartják számon a világ legegészségesebb élelmiszerei között. Sokan nem tudják róla, hogy édesvízi alga, amely a tavak felszínén növekszik. A spirulina valójában egy olyan típusú fotoszintetizáló baktérium, amelyet cianobaktériumnak hívnak.
Miért jó a spirulina?
Figyelemre méltó a lista: rákellenes hatását említik, fehérjedús, antioxidánsként erősíti az immunrendszert, magas vastartalma miatt pedig vegetáriánusok számára különösen ajánlott a fogyasztása. Az aztékok és a közép-afrikaiak a 14. században már feltételezett gyógyhatásai miatt használták. Mára széles körben ismert és kutatott növény lett, amelyet a NASA űrhajósai is fogyasztanak.
Néhány érdekesség a spirulináról
Sokan visszatetszőnek találják a gondolatot, hogy olyan algát egyenek, amely a tavak tetején nő. Ezeknek az embereknek megingathatjuk az előítéleteit, ha elmondjuk nekik, mennyire lenyűgöző ez a növény. Először is, a spirulina közel 70 százalékos fehérjeforrás. Ez nagyon magas arány, a marhahúshoz és a csirkéhez fogható. Ráadásul a spirulina tele van vitaminnal és tápanyagokkal, továbbá tartalmazza az összes szükséges esszenciális aminosavat, amelyet az emberi szervezet igényel.
Nagy mennyiségben található benne B1-vitamin, más néven tiamin. A tiamin segít a fehérje és a zsír metabolizálásában, valamint az energia előállításában. A spirulina hatalmas mennyiségű kalciumot tartalmaz – több mint 25-ször többet, mint a tej, ezáltal hozzájárul a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, és megelőzheti a csontritkulást. B2- és B3-, B-6, B-9, C-, D-, A- és E-vitamint egyaránt tartalmaz; remek réz-, kálium-, króm-, magnézium-, foszfor- és cinkforrás.
A spirulina 13, egészségre gyakorolt pozitív hatása
1. Méregtelenítheti a nehézfémeket
Az arzéntoxicitás növekvő probléma az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a távol-keleti országokban, például Indiában, Tajvanon és Bangladesben válságot azonosított az ivóvíz magas arzéntartalma miatt. Mivel a probléma ellen egyelőre nincs hivatalos gyógyszer, a kutatóknak más lehetőségeket kellett keresniük. Egy 24 arzénmérgezéses beteg bevonásával végzett vizsgálat során az alanyok naponta kétszer 250 mg spirulinát kaptak. A placebóval összehasonlítva a spirulina akár 47%-kal csökkentette a nehézfém jelenlétét.
2. Erősítheti a látást
Az időskori látásromlás és vakság egyik vezető oka a makuladegeneráció (ARMD). A lutein és a zeaxantin védelmet nyújt az UV-sugárzás ellen, és megakadályozza a szem idő előtti károsodását. A spirulina a tojássárgánál is több zeaxantint tartalmaz, fogyasztása segíthet fenntartani a szem egészségét.
3. Felveheti a harcot a 2-es típusú cukorbetegséggel
A spirulina gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A hagyományos gyógymód mellett kiegészítő terápiaként kipróbálhatod a spirulinát, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinrezisztenciát okozó gyulladás korlátozásában.
4. Gombaölő hatás
A Candida egy élesztőgomba, jellemzően a bélbaktériumok normális része a gyomor-bél traktusban. Ha valami miatt felborul a bélflóránk egyensúlya, kiszolgáltatottabbak vagyunk a betegségeknek. Az utóbbi években egyre gyakoribbak a Candida-fertőzések, az átlagos étrend ugyanis ma sokkal több cukrot tartalmaz, mint korábban. A patikában kapható gombaölő szerek mellett érdemes kipróbálni a spirulinát, ami visszaállíthatja a szervezet természetes bélflórájának egyensúlyát, immunrendszer-erősítő hatása miatt pedig könnyebben túljuthatsz más betegségeken is.
5. A spirulinát fogyasztók körében kisebb az AIDS-esek aránya
Az első hasonló megállapítás pusztán spekuláción alapult: megfigyelések szerint az AIDS-esek aránya Japánban és Koreában rendkívül alacsony, amelyet egyesek az algafogyasztással hoztak összefüggésbe. Azóta HIV-pozitív betegek körében tanulmány készült a spirulina és egyéb vízi ételek hatásosságának teszteléséről. A résztvevőket felosztották – a csoport egyharmadát hínárral táplálták, másik harmadik táplált spirulinával, és az utolsó csoportot pedig ezek keverékével. A következtetés alapján a HIV szabályozásáért felelős vérsejtek stabilak maradtak, a betegség tünetei csökkentek a fókuszcsoportok esetében.
6. Rákellenes hatás
A rákot bizonyos típusú mutagének, úgynevezett karcinogének okozzák. A mutagének olyan vegyületek vagy anyagok, amelyek károsíthatják vagy módosíthatják a DNS-t. Az átlagos, egészséges sejtekben a DNS szerkezeti károsodása a sejt pusztulását vagy károsodást idézi elő, amelyet a DNS javít. Azonban a rákos sejtek egy kissé eltérő módon járnak el – nem halnak meg. Ehelyett reprodukálódnak, és több sejtet hoznak létre, amelyek DNS-károsodással születnek. Kimutatták, hogy az antioxidánsok csökkentik a sejtek károsodását, és kiküszöbölik a szabad gyököket (egy másik típusú mutagén, amely a rák gyors szétterjedését okozhatja.) Különösen a spirulinát tanulmányozták annak érdekében, hogy bemutassák a rákos sejtekkel szembeni előnyöket. A spirulina antioxidánsai lelassítják a rákos sejtek proliferációját, ami segíthet megelőzni a rák terjedését testszerte. Amikor a spirulinát a hasnyálmirigyrákkal kapcsolatban tesztelték, hatásosnak bizonyult a reprodukció lassításában.
7. A spirulina csökkentheti a vérnyomást
A magas vérnyomás (hipertónia) a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. A hipertónia növeli a szívbetegség és a stroke esélyét. A szív- és érrendszeri betegségek, például a vérnyomás okozta betegségek a világon – különösen nyugaton – a halál vezető okai között szerepelnek. Hallottál már valaha a spirulinában megtalálható fikocianinról? Tanulmányok kimutatták, hogy a fikocianin segít szabályozni és csökkenteni a magas vérnyomást. A spirulina növelheti a szív- és érrendszer rugalmasságát, segíthet a koleszterin elleni küzdelemben, és megszüntetheti az artériák elzáródását. A fikocianin felelős nagyrészt a spirulina vérnyomásra gyakorolt hatásáért, illetve lassítja a hasnyálmirigy triglicerid-metabolizáló képességét. A trigliceridek zsírt tárolnak a szervezetben későbbi felhasználásra – de a túl sok triglicerid problémát, például magas vérnyomást okozhat. A spirulinában lévő egyes antioxidánsok szintén kedvező hatást gyakorolnak a glükózzal kapcsolatos vérnyomásproblémákra.
8. Májvédő hatás
A spirulina az antioxidánsok széles választékának köszönhetően védelmet nyújt. Elősegíti a nitrogén-monoxid termelődését, ami egy olyan molekuláris vegyület, amely hatást gyakorol többek között a szív- és érrendszerre és a májra. A nitrogénmonoxid-hiányban szenvedőknél végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy májuk nem fejlődött olyan gyorsan, vagy nem működött annyira hatékonyan, mint az elegendő nitrogén-monoxidot termelő társaiké. A nitrogén-monoxid hatására csökkenhet a vérnyomás, ami lehetővé teszi az enzimek és tápanyagok áramlását a májba és a májból. Ezáltal a máj kevésbé keményen dolgozik, mégis jobb eredményeket produkál. Ezen felül a spirulina képes csökkenteni a triglicerideket a májban, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír. A máj sok tekintetben felelős a szervezetből származó méreganyagok eltávolításáért. A nehézfémek, például az arzén vagy az ólom hatásának kitett embereknél a májnak nagy erőfeszítéseket kell tennie a vegyszerek eltávolítására: esetükben különösen javasolt a spirulina fogyasztása.
9. Koleszterincsökkentés
A spirulina nagyszerűen csökkenti az LDL-koleszterint. Nyolc héten keresztül vizsgálták nyulaknál a spirulina hatását, és az eredmény szerint az LDL (ún. rossz) koleszterin szintje szignifikánsan csökkent a spirulinafogyasztó csoportban attól függően, mennyi algát adtak az étrendjükhöz.
10. Csökkentheti az agyvérzés kockázatát
Az antioxidánsokban gazdag táplálkozásról kimutatták, hogy korlátozza a stroke kialakulásának esélyét. A spirulina csökkenti a vérlemezkék aggregációját, amely szív- és érrendszeri megbetegedéseket okozhat. Egy kísérletben az agyvérzés után a spirulinát fogyasztóknál az agyi elváltozás mértéke 75%-kal kisebb volt, mint azoknál, akik nem ettek algát.
11. Immunrendszer jobb működése
Azok számára, akik gyakori vagy visszatérő egészségügyi problémákkal küszködnek, a spirulina isteni áldás lehet: a vírusok szaporodásának korlátozásával vagy akár megelőzésével ugyanis képes erősíteni az immunrendszert. Érdemes külön megemlíteni a spirulina hatását a fehérvérsejtekre, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Ellenanyagokat állítanak elő – olyan vegyületeket, amelyek megküzdenek a vírusokkal és a baktériumokkal. A fikocianin segít a fehérvérsejtek előállításában. A spirulina másik fontos komponense a gamma-linolénsav. A spirulina valószínűleg a legmagasabb GLA-tartalommal bíró táplálék. A GLA elősegíti olyan vegyi anyagok előállítását, amelyek a test védelmét szolgálják, továbbá szabályozzák a gyulladásra adott válaszokat, illetve biztosítják az immunrendszer megfelelő működését.
12. Növelheti az intelligenciát, és javíthatja az általános agyi funkciókat
A spirulina hatékony idegvédőő lehet: ez azt jelenti, hogy megvédheti az agyi sejteket a károsodástól, és segít nekik hatékonyabban kommunikálni egymás között. Az áfonya és a spenót szintén gazdag antioxidáns-forrás, de a spirulina bizonyult a legjobbnak a három élelmiszer közül a neuroprotekció szempontjából. Többféleképp teheti ezt: A spirulina megsemmisítheti a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket, megakadályozzák a neuronok közötti hatékony kommunikációt, illetve akár agytumort is okozhatnak. Csökkentheti továbbá a gyulladást a szervezetben és az agyban, amely szintén sejtkárosodáshoz vezethet. Állatkísérletek során pedig megakadályozta az idegsejtek halálát, ami olyan betegségekhez vezethet, mint a Parkinson- és Alzheimer-kór.
13. Allergia esetén is javasolt
A spirulina gyulladásgátló hatású. Csökkentheti az allergia kellemetlen tüneteit, mint a könnyezés vagy az orrfolyás.
(Forrás: Jen Reviews)