A kávé a kávécserje termésének magjából főzött ital. Kávécserjéket több, mint 70 országban termesztenek a világon, melyek mind az egyenlítő környékén, a kávéövben helyezkednek el. A két leggyakrabban termesztett kávéfajta a nagy népszerűségnek örvendő arabika és a kifinomultabb, de erősebb robuszta. Az utóbbi ellenáll a kávélevélrozsdának, és egy kissé keserűbb ízzel rendelkezik. Miután megértek, a kávébabokat leszedik, feldolgozzák, és kiszárítják. A zöld (nyers) kávészem az egyik legnagyobb kereskedelmi forgalmú mezőgazdasági termék a világon. A kávészemeket végül olyan mértékben megpörkölik, amivel elérik a kívánt ízvilágot, hogy végül fogyasztható italt készíthessenek belőlük.
A kávé igen nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Legtöbben ébresztő és ébren tartó hatása miatt isszák, de sok más pozitív tulajdonsággal bír még. A Gano Excel legnépszerűbb termékei közé is a ezek tartoznak, melyek extraként Ganoderma lucidum-kivonatot tartalmaznak: a klasszikus GanoCafé Classic, a kellemesen lágy GanoCafé 3in1, a mogyoróízű Hazelnut Coffee és a krémes GanoCafé Mocha.
1. Energiaszint-növelő
A kávé segít, hogy kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, és nagyban hozzájárulhat energiaszintünk megemeléséhez. Ezt a képességét a benne található koffeinnek köszönheti, amely a világ leggyakrabban fogyasztott pszichoaktív anyaga. Elfogyasztása után bejut a véráramba, majd onnan az agyba, ahol meggátolja az adenozin nevű neurotranszmitter termelődését, ennek hatására más neurotranszmitterek (mint például a noradrenalin vagy dopamin) termelése megemelkedik. Több, a kávé energiaszint-növelő képességét kutató tanulmány kimutatta, hogy a kávéfogyasztás az agyműködés több különböző aspektusára is hatással van, így a memóriára, a hangulatra, az éberségre, az energiaszintre, a reakcióidőre és az általános kognitív funkciókra.
2. Zsírégető funkció
Tudtad, hogy koffeint majdnem minden kereskedelmi forgalomban lévő zsírégető étrend-kiegészítő tartalmaz? Ennek egy egyszerű oka van: a koffein azon kevés természetes anyagok közé tartozik, amelyeknél ténylegesen bizonyították, hogy zsírégető hatásuk van. Számos tanulmány kimutatta, hogy a koffein 3-11 százalékkal is növelheti az anyagcsere sebességét. Más kutatások pedig azt mutatták, hogy a koffeinfogyasztás a zsírégetést az elhízott embereknél 10 százalékkal, vékonyabb társaiknál 29 százalékkal növelheti. Előfordulhat azonban, hogy ezek a hatások csökkennek a rendszeres kávéfogyasztóknál.
3. Fizikai teljesítménynövelő
A koffein oly módon serkenti az idegrendszert, hogy az jelzéseket küld a testzsírok lebontására, emellett a vér epinefrin(adrenalin)szintjét is növeli. Ez az a bizonyos „küzdj vagy menekülj” hormon, amely testünket felkészíti egy intenzív fizikai megterhelésre. A koffein eléri, hogy a zsírsejtek lebontsák a testzsírt, amelyek ezáltal zsírsavakként kerülnek a véráramba, hogy energizálják a testet. Ezen funkciói miatt nem csoda, hogy a koffein 11-12 százalékkal növelni tudja a fizikai teljesítőképességet. Ezért érdemes egy erős kávét meginni fél órával azelőtt, hogy edzeni mennénk.
4. Cukorbetegség-megelőzés
A 2-es típusú diabétesz egy hatalmas egészségügyi probléma, amely kb. 300 millió embert érint világszerte. Jellemzően a megemelkedett vércukorszinttel és az emiatt létrejövő inzulinrezisztanciával vagy inzulinelválasztási problémákkal kapcsolható össze. Valamely oknál fogva a kávéfogyasztók körében alacsonyabb a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata. Bizonyos kutatások szerint azoknál, akik rendszeresen sok kávét fogyasztanak, 23-50 százalékkal kisebb a kockázat.
5. Májvédő hatás
A máj egy rendkívüli szerv, amely több száz fontos funkciót lát el a szervezetben. Számos gyakori betegség nagyban befolyásolhatja a máj kiegyensúlyozott működését, pl. a hepatitis vagy a zsírmájbetegség. Kutatásokból kiderült, hogy a kávé segíthet a májzsugor vagy cirózis megelőzésében. Azoknál az embereknél, akik napi négy vagy több csészével isznak, akár 80 százalékkal alacsonyabb lehet a kialakulás kockázata.