A nyár az az évszak, amikor a legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt ehetjük, így a legjobb alkalom arra, hogy feldobjuk étrendünket, és még egészségesebben éljünk. A nagy melegben kiváltképp jólesik egy lédús gyümölcs vagy egy hűsítő ital elfogyasztása; ezek közül szedtünk össze nyolcat.
1. Kukorica
A nyár megérkeztével a zsenge, édes kukorica is megjelenik a piacokon, ami nemcsak finom, de hasznos is szervezetünk számára. A kukorica kétféle antioxidánst tartalmaz – a luteint és a zeaxanthint –, melyek természetes napszemüvegként funkcionálnak, hiszen a nap káros sugarai ellen nyújthatnak védelmet.
2. Jegeskávé
Nincs jobb egy meleg nyári nap elindításához a jegeskávénál. Nemcsak hűsítő és finom, de segít felébredni és energikusnak maradni egész nap. Emellett a kávé rendszeres fogyasztása számos egyéb pozitív hatással bír, melyekről korábbi cikkünkben írtunk. És ha már kávé, akkor miért ne innánk a Gano kávék egyikét, melyek mind fogyaszthatók akár hideg formában is? A leginkább ajánlott kávék a GanoCafé 3in1, a GanoCafé Mocha, illetve a Hazelnut Coffee. Készítsd el a kávét, hűtsd le, dobj bele pár jégkockát, és kész is. A fogyasztását szívószállal javasoljuk.
3. Cseresznye
A cseresznye az a gyümölcs, aminek fogyasztását az ember csak akkor tudja abbahagyni, ha elfogy. Egyszerűen nem lehet megunni, és ez nem feltétlenül baj, hiszen a szervezet számára sok fontos hatóanyagot tartalmaz a gyümölcs húsa. A cseresznyében található antocián nevű antioxidáns segíti a káros UV-sugarak által létrehozott szabad gyökök elleni védekezést. Többek között ezért is nagyon egészségesek a piros héjú vagy húsú gyümölcsök.
4. Joghurt
Bár a boltokban egész évben lehet kapni, nyáron kifejezetten jólesik egy friss lehűtött joghurt, melyet akár az itt felsorolt, akár más gyümölcsökkel együtt is érdemes fogyasztani. A joghurt rengeteg vitamint és a szervezetünk számára hasznos baktériumot tartalmaz, valamint edzés után segít gyorsabban visszanyerni energiánkat.
5. Görögdinnye
A folyamatos folyadékbevitel az egyik legfontosabb védekező módszer a hőség ellen, mivel ezzel pótolhatjuk a folyadékveszteséget, ami az izzadás mint természetes hűtési folyamat következménye. A jó hír, hogy ezt nyáron nemcsak ivással teheted meg, hanem evés közben is, ugyanis a görögdinnye 92 százaléka víz. Másik jó hír emellett, hogy kutatások szerint az étvágyat is csillapítja, így testsúlycsökkentő diétáknál is ajánlott a fogyasztása.
6. Málna
A málna kiváló forrása a növényi rostoknak, melyeknek egy része a pektin nevű poliszacharid formájában válik oldhatóvá, ez segít csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét. Kutatások szerint a rostok fogyasztása segíthet a testsúly csökkentésében is. Egy kétéves kísérlet során napi 1000 kalóriát fogyasztó emberek diétájához hozzáadtak 8 grammal több rostot, így átlagosan 20 kilogrammot fogytak az alanyok. Próbáld ki te is! Ha 2000 kalória körül fogyasztasz egy nap, akkor értelemszerűen 16 grammal növeld a napi rostbeviteled. Egy tálka málna kb. 8 gramm rostot tartalmaz.
7. Jegestea
Egy tikkasztó nyári napon egy pohár jegestea fogyasztása garantáltan lehűti az embert, emellett számos más pozitívumot is rejt. A Gano Excel termékei között rooibostea is található, melynek pozitív hatásairól korábbi cikkünkben olvashatsz. A Gano O’leaf Rooibos Drink lehűtve citrommal, mézzel ízesítve is fogyasztható, és a Ganoderma lucidum-tartalma miatt duplán egészséges.
8. Víz
Bár teljesen egyértelműnek tűnik, a nyári étrendekről szóló cikkekből nem hagyható ki a víz. A folyamatos folyadékbevitel legkézenfekvőbb módja a vízivás. Mikor kevés vizet iszunk, több változás indul el testünkben a szomjúságérzetén kívül. Vérünk sűrűbbé válhat, ekkor a szívizomnak sokkal erősebben kell pumpálnia, hogy vért juttasson a keringési rendszerbe. Arra is figyelni kell, hogy az üdítők, kávé, cukros gyümölcslevek, alkoholos italok nem ugyanúgy hidratálnak, mint a tiszta víz. Ezáltal gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem érzünk szomjúságot, miközben dehidratáltak vagyunk. Ezért fontos odafigyelni, és szokásunkká tenni a folyamatos vízivást.