A kecsketej a világ éves tejtermelésének csupán két százalékát adja, de több szempontból is egészségesebb, mint a tehéntej. A kecsketejet nemcsak fogyasztható tejtermék formában használják fel, hanem értékes alapanyaga rengeteg kozmetikai és testápolási cikknek, például a Gano Excel Kibnabalu szappanjának is. Lássuk, miért annyira népszerű az egészségiparban a kecsketej.
1. Gyulladáscsökkentő
Egyes kutatások szerint a kecsketej fő előnye abban rejlik, hogy hatásos lehet a gyulladás enyhítésében, például bélgyulladásban szenvedőknek szokták javasolni fogyasztásra tehéntej helyett.
2. Metabolikus hatóanyag
Amerikai vizsgálatok alapján a kecsketej fokozottan képes lebontani a vasat és a rezet, főként olyan embereknél, akiket emésztési problémák kínoznak.
3. Biológiai hozzáférhetőség
Egy másik hasznos előnye, hogy kémiai összetétele sokkal közelebb áll az emberi anyatejhez, mint a tehéntej, ezért sokkal könnyebb szervezetünknek megemésztenie és lebontania.
4. „Kisebb” zsír
Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb benne a zsír, csak azt, hogy kisebb zsírmolekulákat tartalmaz, mint a tehéntej, ezért is egyszerűbb az emésztése.
5. Allergiaellenes
Míg a tehéntej gyakran okoz különféle allergiát, a kecsketej, kisebb zsírcseppjeinek köszönhetően, kevésbé allergizál. A különböző, bőrön kialakuló elváltozásokra is kedvező hatással lehet külső alkalmazása.
6. Rendkívül frissítő
A kecsketejet gyakran használják a fáradt idegrendszer felfrissítésére. Állítólag maga Gandhi is kecsketejet fogyasztott hosszú böjtölés után, hogy visszanyerje energiaszintjét.
7. Immunrendszer-erősítő
A kecsketej tartalmazza az egyik legfontosabb nyomelemet, a szelént, mely kulcsfontosságú az immunrendszer erős és normális működéséhez.